Sunday, November 4, 2012

Alhamdulillah

Alhamdulillah..setelah sedemikian lama akhirnya aku berpeluang juga utk kembali menjengah ruangan yang satu ketika dulu adalah ruang wajibku sehari-hari. Petang ini ada sedikit kelapangan yang Dia berikan buatku juga rahmat kesihatan untuk menguatkan semangatku meninggalkan sedikit catatan di ruangan ini.

Alhamdulillah juga kerana sifat belasNya akhirnya doa aku suami dan anak-anak termakbul. Hari pertama puasa...seawal pagi setelah solat subuh, setelah berhari-hari melalui detik-detik  penuh pertanyaan akhirnya terjawab...aku mengandung. Wajah suami kulihat penuh kebahagiaan. Hanya ada rasa syukur sepanjang hari pertama puasa.

Alhamdulillah juga kerana tatkala aku menjengah ruang ini usia kandunganku telah mencecah 5 bulan usianya. Baby pun dah semakin kuat gerakkannya dan akan lebih aktif bila suami membacakan surah Al fatihah dan beberapa surah lazim setiap kali kami masuk tidur. Syukur Ya Allah setelah sekian lama aku masih diberi kesempatan untuk melalui saat-saat indah ini lagi.

Memang tidak dinafikan bukan sedikit dugaan di awal usia kandunganku hari tu. Diuji dgn Hb darah yang rendah, ujian gula yang keputusannya meragukan..beban tugas disekolah yang bertimpa-timpa selain perjalanan ke tempat kerja yg jauh dan bermacam-macam lagi. Syukur kerana suami teramat sabar. Kesudiannya menjagaku terkadang benar-benar membuatkan aku cukup sayu. Semoga Allah memberkati hidupnya, memudahkan tiap urusannya, memelihara dia...

Syuukur Alhamdulillah.....

No comments: